Oostenrijkse wijnen.

De wijnmakers van Reblaus worden zorgvuldig geselecteerd om de ware expressie van terroir, inheemse druivensoorten en diversiteit in wijnbereidingsstijlen te vertegenwoordigen. Reblaus is niet dogmatisch over de wijnbereidingspraktijken: de wijnen variëren van low-interventie tot modern tot klassiek. Goede wijn is goede wijn!

pasler

Sinds 2015 produceren Johannes en Stefan Pasler authentieke, expressieve wijnen die trouw zijn aan hun regio en klimaat.

Door middel van circulaire, duurzame praktijken in de wijngaard, handmatige selectie, uitgebreide maceratie en lees contact produceren ze enkele van de meest complexe, expressieve en toch pure wijnen van de Leithaberg. Hun Leithaberg DAC-wijnen zijn Chardonnay en Blaufränkisch.

Blaufränkisch in the making…

Leberl

Michaela & Alexander Leberl

De wijnmakerij Leberl in Großhöflein, vlakbij het Neusiedler Meer, beslaat ruim 22 hectare op de zuidelijke hellingen van de Leithaberg, bekend om hun gemarkeerde kalksteenafzettingen. Het wijnhuis is al generaties lang in de familie en heeft een reputatie opgebouwd voor nauwkeurige, hoogwaardige rode wijnen.

Alexander Leberl, die oorspronkelijk een carrière in de telecommunicatie nastreefde, kwam in 2009 bij zijn broer Gerald (†2012) in de wijnkelder en nam vervolgens het roer over. Zijn streven naar uitmuntendheid is zichtbaar in elk glas en elke fles.

ernst Triebaumer

De wijnmakerij E. Triebaumer, die meer dan dertig jaar geleden toonaangevend was in de beweging voor duurzame wijnbereiding, is een echte leider van de natuurlijke wijnwereld. Als een van de slechts 24 wijnmakerijen wereldwijd die het Robert Parker Green Emblem hebben gekregen, gaan hun praktijken veel verder dan biologische en biodynamische eisen.

Herbert en Gerhard werken onvermoeibaar om de erfenis van hun vader uit te breiden, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen en bijen te houden voor een robuuste polyculturele flora. Het gevolg daarvan: enkele van de beste Blaufränkisch en zoete wijnen onder de Pannonische zon.

Gerhard, Stephanie, Herbert, Claudia en hun schapen.

EDLMOSER

Edlmoser Heuriger in Mauer, Wenen

Michael Edlmoser, gevestigd in Mauer, in het zuiden van Wenen, produceert voornamelijk ‘Wiener Gemischter Satz’, een veldmix van witte druivensoorten. Historisch gezien was dit om opbrengstverlies in geval van ongedierte of weersgevaren te minimaliseren. De blend kreeg in 2013 zijn eigen oorsprongsbenaming, de “Wiener Gemischter Satz DAC”.

Het wordt meestal verkocht in een zogenaamde “Heuriger”, een wijnbar met vleeswaren en andere kleine gerechten. De door Michael geproduceerde wijnen zijn levendig en complex, maar toch gefocust, uitzonderlijk evenwichtig en voor elke gelegenheid iets.

Dominik Machater

Het kleine dorpje St. Stefan ob Stainz, genesteld in de glooiende heuvels van West-Stiermarken, zitten de wijngaarden van Dominik Machater. In 2019 nam hij de leiding over zijn familiewijngaard over en transformeerde deze naar biologische en vervolgens biodynamische wijnbouw en wijnbereiding. De ‘Under Construction’-wijnen zijn het product van transformatieve processen waarbij hij inheemse en internationale druivenrassen op nieuwe en opwindende manieren tot uitdrukking brengt. Grüner Sylvaner en Blauer Wildbacher spelen een centrale rol in zijn zoektocht om de normen en traditionele stijlen van de ‘Schilcher’-regio te doorbreken.

Dominik in zijn element.

georg nigl

Georg in de wijngaarden van de noordelijke Thermenregio.

De zuidelijke grens van Wenen markeert het begin van de Thermenregio, een gebied dat bekend staat om inheemse soorten als Rotgipfler, Zierfandler en St. Laurent, een uitgestrekte regio met een breed scala aan microklimaten. Het is hier dat Georg Nigl enkele van de meest opwindende wijnen met weinig interventie produceert van oude wijnstokken van Grüner Veltliner en veldblends bekend als “Gemischter Satz”, zachtjes omgezet in expressieve, maar toch voortreffelijk precieze en evenwichtige wijnen. Zijn stijl van wijnmaken tart de lokale conventies en kan zich staande houden tussen de grote internationale wijnmakers. Tijd om deze schoonheden te proberen nu ze nog onder de radar zijn!