De wijnmakers van Reblaus worden zorgvuldig geselecteerd om de ware expressie van terroir, inheemse druivensoorten en diversiteit in wijnbereidingsstijlen te vertegenwoordigen. Reblaus is niet dogmatisch over de wijnbereidingspraktijken: de wijnen variëren van low-interventie tot modern tot klassiek. Goede wijn is goede wijn!

Sinds 2015 produceren Johannes en Stefan Pasler authentieke, expressieve wijnen die trouw zijn aan hun regio en klimaat.
Door middel van circulaire, duurzame praktijken in de wijngaard, handmatige selectie, uitgebreide maceratie en lees contact produceren ze enkele van de meest complexe, expressieve en toch pure wijnen van de Leithaberg. Hun Leithaberg DAC-wijnen zijn Chardonnay en Blaufränkisch.


In 2012 begon Georg Prieler in de wijngaarden van zijn familie en specialiseerde zich op Pinot Blanc en Blaufränkisch. Daarvoor waren allemaal internationale druivensoorten in het programma, maar Georg wist dat deze twee soorten perfect voor het terroir zijn. Toen begon hij met de aparte vinificatie van bepaalde wijngaarden, zoals Steinweingarten voor Pinot Blanc en de beroemde Marienthal voor Blaufränkisch, welke inmiddels top scoren (2020: 95pts) van Falstaff krijgt. Met aandacht voor de natuur en in de kelder ontstaan puristische, expressieve wijnen.


De wijnmakerij E. Triebaumer, die meer dan dertig jaar geleden toonaangevend was in de beweging voor duurzame wijnbereiding, is een echte leider van de natuurlijke wijnwereld. Herbert en Gerhard werken onvermoeibaar om de erfenis van hun vader uit te breiden, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen en bijen te houden voor een robuuste polyculturele flora. Het gevolg daarvan: enkele van de beste Blaufränkisch en zoete wijnen onder de Pannonische zon.


Michael Edlmoser, gevestigd in Mauer, in het zuiden van Wenen, produceert voornamelijk ‘Wiener Gemischter Satz’, een veldmix van witte druivensoorten. Het wordt meestal verkocht in een zogenaamde “Heuriger”, een wijnbar met vleeswaren en andere kleine gerechten. De door Michael geproduceerde wijnen zijn levendig en complex, maar toch gefocust, uitzonderlijk evenwichtig en voor elke gelegenheid iets.


Het kleine dorpje St. Stefan ob Stainz, genesteld in de glooiende heuvels van West-Stiermarken, zitten de wijngaarden van Dominik Machater. In 2019 nam hij de leiding over zijn familiewijngaard over en transformeerde deze naar biologische en vervolgens biodynamische wijnbouw en wijnbereiding. De ‘Under Construction’-wijnen zijn het product van transformatieve processen waarbij hij inheemse en internationale druivenrassen op nieuwe en opwindende manieren tot uitdrukking brengt. Grüner Sylvaner en Blauer Wildbacher spelen een centrale rol in zijn zoektocht om de normen en traditionele stijlen van de ‘Schilcher’-regio te doorbreken.


Erwin Tinhof is een wijnboer in 8e generatie en is een meester in Neuburger (Roter Veltliner x Sylvaner) en Blaufränkisch. Deze soorten groeien liefst op kalksteen in de Leithaberg regio – daardoor krijgen de wijnen een licht mineralisch afdronk met heel mooie zuur en drinkbaarheid. Iets heel bijzonders op de wijnkaart. De 2018 vintage ging eerst 2024 in verkoop!


Aan de oostkant van het Neusiedler meer brengt het pannonisch klimaat veel warmte, zon en wind – dit proef je ook bij de rijke, smaakvolle wijnen van Zur Dankbarkeit. Sinds 2019 staat Andreas Glück met zijn vrouw Christine in de wijngaarden en kelder van Zur Dankbarkeit en maakt krachtig-smaakvolle wijnen, vooral met bourgondische druiven. Hun Pinot Noir is puristisch met zachte houtbehandeling, maar een herkenbare Neusiedler terroir in het afdronk.


De wijnmakerij Leberl in Großhöflein, vlakbij het Neusiedler Meer, beslaat ruim 22 hectare op de zuidelijke hellingen van de Leithaberg, bekend om hun gemarkeerde kalksteenafzettingen. Het wijnhuis is al generaties lang in de familie en heeft een reputatie opgebouwd voor nauwkeurige, hoogwaardige rode wijnen.
Alexander Leberl, die oorspronkelijk een carrière in de telecommunicatie nastreefde, kwam in 2009 bij zijn broer Gerald (†2012) in de wijnkelder en nam vervolgens het roer over. Zijn streven naar uitmuntendheid is zichtbaar in elk glas en elke fles.
